Szivárgás vizsgálat

 

2008. január 1-jétől a 310/2008. számú Kormányrendelet kötelezte a készülék tulajdonosokat a szivárgás vizsgálat elvégeztetésére, ezt a jogszabályt a 14/2015. (II.10.) kormányrendelet hatályon kívül helyezte, új hatóságot hozott lére, és további kötelezettségeket állapított meg a készülék tulajdonosok részére.

Például  minden olyan üzemeltető, tulajdonos, amely szivárgásvizsgálatra kötelezett klímagázt vagy újonnan telepített F-ÜHG-t tartalmazó – honvédségi alkalmazásnak nem minősülő – alkalmazásokat üzemeltet, tulajdonol, tárol, köteles azt a Klímagáz adatbázisba regisztrálni.

Az új rendelkezések szerint a klímagáz*-szabályozás – ideértve a fluortartalmú üvegházhatású gázokat és ózonréteget lebontó anyagokat -, ezzel együttesen a végrehajtási feladatok ellátása a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság feladatkörébe került. E rendelkezés alapján továbbra is kötelező maradt a szivárgás vizsgálat elvégzése.

De mi is az a szivárgás vizsgálat?

A szivárgásvizsgálat nem más, mint egy olyan törvényileg kötelező ellenőrző és regisztráló folyamat, amely a környezetkárosító hűtőközegek légkörbe jutását hivatott megakadályozni a hűtés- és klímatechnikai eszközökből.

Hogy miért van szükség erre a vizsgálatra, arról bővebben itt olvashat.
>Minden tulajdonosnak el kell végeztetnie a szivárgásvizsgálatot az üzemeltetésében álló klíma- és hűtéstechnikai eszközein. Ha ezt elmulasztja, akár milliós nagyságrendű bírságra is számíthat. Kötelező a vizsgálat a TÜV környezetirányítási auditáció bevezetésekor is.

A törvény értelmében kötelező szivárgás vizsgáltatni minden klíma, folyadékhűtő, hűtőgép, hűtőkamra, hűtőház, hőszivattyú, stb. berendezést, amely 3kg-nál nagyobb hűtőközeg-tartalommal rendelkezik.

A hűtőkörökben lévő hűtőközegtöltet mennyisége határozza meg a szivárgásvizsgálat időpontjának gyakoriságát:

– 3 – 30 kg töltetmennyiség esetén évente

– 30 – 300 kg töltetmennyiség esetén félévente

– 300 kg feletti töltetmennyiség esetén negyedévente kell végrehajtani.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság ellenőrizheti helyszíni és/vagy távellenőrzéssel, hogy a vállalkozások az üzemeltetésében lévő berendezéseket alávetették-e szivárgásvizsgálati procedúrának. A büntetés mértéke akár 3.000.000 Ft-ig is terjedhet készülékenként.

A szivárgásvizsgálatot kizárólag az Országos Monitoring és Képviselő Testületnél, -és a fenti rendelet hatályba lépését követően a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által jóváhagyott- regisztrált vizsgázott szakemberek végezhetik el!
Cégünk rendelkezik a szükséges képesítéssel, melyet a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapján ide kattintva  Ön is ellenőrizhet.

A szivárgás vizsgálat folyamataként  a cégeknek saját maguknak kell a berendezést és a tulajdonos/üzemeltetőt regisztrálnia a szakhatóság rendszerében. Ezután szivárgásvizsgálati tervet készítünk, elvégezzük a szivárgásvizsgálatot és ennek eredményét regisztráljuk az az adatbázisban.

A folyamat végeredményeként a készülék kap egy igazoló matricát, amely a szakhatóság helyszíni ellenőrzéséhez szükséges, továbbá a szakhatóságok távellenőrzéskor már látják a készülék regisztrációját, az ellenőrzés meglétét – így tudják, hogy a szivárgásvizsgálat megtörtént.A regisztrációval és a vizsgálattal kapcsolatos feladatokban cégünk készséggel áll a tisztelt Megrendelők rendelkezésére. A regisztrációhoz is segítséget nyújtunk!

A szivárgásvizsgálat költségei a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége (HKVSZ) központi normatívák figyelembe vételével személyesen történt egyeztetés – felmérés alapján kerülnek megállapításra.

Ne várja meg, hogy a hatóság bírságot szabjon ki, kérjen mielőbb árajánlatot a szivárgásvizsgálat elvégzésére!

 

 

Honlap teteje